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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  23/11/2020
Data da última atualização:  18/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BENTO, J. A. C.; RIBEIRO, P. R. V.; BASSINELLO, P. Z.; BRITO, E. S. de; ZOCOLO, G. J.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPAT; MARCIO CALIARI, UFG; MANOEL SOARES JUNIOR, UFG.
Título:  Phenolic and Saponin profile in grains of carioca beans during storage.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 139, 110599, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110599
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the behavior of slow and fast-darkening carioca beans during storage, and the profile of phenolics and saponins, aiming to identify which compounds may be involved in the browning process of the integument of these grains. Cultivars Madreperola and Dama presented the lowest total color difference (AE) and the highest luminosity (L*) values during storage time indicating to be slow-darkening cultivars. In contrast, the cultivars Notavel and Imperador rapidly darkened with storage time, evidenced by the highest AE and lowest L*. Regarding the content of phenolic during storage, it was observed a reduction for free phenolics in fast-darkening beans and the maintenance/increase in slow-darkening beans. In the PCA of the phenolic profile, Notavel and Imperador were similar, differing from Dama and Madreperola, indicating that fast-darkening grains have similar phenolic profile. The OPLS/DA indicated that aged grains from bright beans had more kaempferol than darker beans. For saponins, the cultivars Imperador and Notavel presented higher content of Soyasaponin Bd, which might be related to the darkening process. Besides, kaempferol was found at higher concentrations in slow-darkening aged grains and can be a chemical marker of darkening in carioca beans.
Palavras-Chave:  Aging; Darkening.
Thesagro:  Armazenamento; Composto Fenólico; Escurecimento; Feijão; Grão; Phaseolus Vulgaris; Saponina.
Thesaurus Nal:  Beans; Flavonoids; Kaempferol; Phenolic compounds; Saponins.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223457/1/ART21042.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35973 - 1UPCAP - DD20212021
CNPAT16700 - 1UPCAP - DDART21042
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1.Imagem marcado/desmarcadoCORBELINI, D.; VIZZOTTO, M.; FETTER, M. da R.; GONZALEZ, T. N. Compostos bioativos e atividade antioxidante da uvaia (eugenia pyriformis cambess) em diferentes estádios de maturação. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA, 18.; ENCONTRO DE PÓS GRADUAÇÃO, 11., E MOSTRA CIENTIFICA, 1., 2009, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPel, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFETTER, M. da R.; CORBELINI, D. D.; VIZZOTTO, M.; GONZALEZ, T. N. Compostos bioativos e atividade antioxidante de pitanga(eugenia uniflora l.) em diferentes estádios de maturação. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA, 18.; ENCONTRO DE PÓS GRADUAÇÃO, 11., E MOSTRA CIENTIFICA, 1., 2009, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPel, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVIZZOTTO, M.; FETTER, M. da R.; CORBELINI, D. D.; GONZALEZ, T. N. Bioactive compounds and antioxidante activity of brazilian cherry (Eugenia Unifloral L.) on different maturation stages. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MEDICINAL AND NUTRACEUTICAL PLANTS, 2., 2009. New Delhi. Abstract... New Delhi: AIIMS, 2009. p. 99.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoVIZZOTTO, M.; PEREIRA, M. C.; FETTER, M. da R.; CORBELINI, D. D.; GONZALEZ, T. N. Bioactive compounds and antioxidant activity of blueberry (Vaccinium ashei reade) In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MEDICINAL AND NUTRACEUTICAL PLANTS, 2., 2009. New Delhi. Abstract... New Delhi: AIIMS, 2009. p. 114
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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